آژانس نفت و سیاست: سفر روحانی به بغداد بحث ضرورت توسعه روابط با این کشور را حسابی داغ کرده است. کارشناسان اقتصادی از ضرورت توجه به بازار رقابتی این کشور می گویند و معتقدند که عراق قابلیت آن را دارد تا در تسهیل تحریم ها به ایران کمک کند.
حسن لاسجردی کارشناس مسائل غرب آسیا به در ارزیابی سفر رئیس پارلمان عراق به تهران در جهت تقویت مناسبات دو جانبه گفته است: « در شرایط فعلی تغییر و تحولاتی که در عراق به وجود آمده و حضور افراد جدیدی که رأس هرم این کشور قرار گرفتند که علاقه مند هستند که هم فضای تصمیم سازی و تصمیمگیری مستقلانه داشته باشند و هم این که در منطقه بتوانند به عنوان یک بازیگر مؤثر و فعال نقش آفرینی کنند.»
به گفته وی عراقی ها مشخصا طی ماه های گذشته از سوی آمریکایی ها تحت فشار قرار داشتند با ایران همکاری نکنند، اما به نظر می رسد که موفق شده اند از این فشارها بکاهند.
وی با اشاره به سفر رئیس جمهوری کشورمان به عراق به «ایسنا» گفت: « بعد از سفر برهم صالح رئیس جمهور عراق به منطقه به ویژه ایران و قراردادها و پیمانها و مذاکراتی که صورت گرفت اکنون مرحله تکمیلی این توافقات قرار است در سفر آقای روحانی انجام شود و به نظر میرسد که ما با اولویت مباحث امنیتی، اقتصادی و تجاری در حوزههای انرژی و توریسم و تبادلات دو جانبه کالاها در مناطق مرزی بتوانیم با عراقیها این پازل را برای آرامش منطقه تکمیل کنیم.»
وی در تشریح زمینه های همکاری با عراق نیز گفت: « در فضای منطقهای و بینالمللی موضوع انرژی با عراق و همکاریهای انرژی چه در بخش نفت یا آب و معادن و دیگر مباحث مربوط میتواند از موضوعات مهم باشد، در بحثهای مربوط به حوزه کالا و مایحتاج روزانه و آنچه مربوط به معیشت مردم است به طور حتم فعالیت شرکتهای لبنی ما یا غلات یا دانههای صنعتی و … با توجه به حجم زیاد زائرانی که از عراق به ایران میآیند و بالعکس در تقویت حوزههای همکاری بازرگانی و تجاری مؤثر است.»
سید رضا قزوینی غرابی تحلیلگر مسائل عراق نیز در گفت و گویی با «ایلنا» تاکید کرده است که این کشور می تواند به مثابه ریههای تنفسی ایران در منطقه و جهان عمل کند. به گفته وی، این موضوع البته ارتباط محکمی با برنامهریزیها و توافقات دو کشور میتواند داشته باشد.
او درخصوص سفر رئیسجمهور به عراق طی روزهای آینده گفت: این سفر از چند بعد قائل اهمیت است. نخست اینکه اولین سفر حسن روحانی به عراق پس از ریاست جمهوری ایشان است. دوم اینکه در شرایطی انجام میشود که ایالات متحده امریکا تحریمهای سختی را علیه جمهوری اسلامی ایران انجام داده است و فشارها بر عراق برای همراهی با واشنگتن در این تحریمها جریان دارد. از این رو باید این سفر را سفری مهم و حساس ارزیابی کرد.
وی درباره مناسبات اقتصادی کنونی میان ایران و عراق و تاثیر این مسئله بر همکاریهای دو کشور اظهار داشت: در حال حاضر، حجم تبادلات تجاری دو کشور حدود هشت میلیارد دلار در سال ۲۰۱۸ بوده است که به نسبت سال پیش از آن، دو میلیارد دلار افزایش داشته است.
این روزنامهنگار با بیان اینکه مقامات اقتصادی ایران و عراق، ظرفیت روابط اقتصادی دو کشور را ۲۰ میلیارد دلار تا پنج سال آینده پیشبینی کردهاند، تصریح کرد: هر چند که در سایه تحریمهای اقتصادی آمریکا علیه ایران و فشارها بر بغداد برای قطع واردات برق و گاز و حذف دلار از تبادلات تجاری با ایران، تحقق این امر سخت به نظر میرسد اما امیدوارم مقامات دو کشور راهکارهای عملی برای گذر از این مرحله را مدنظر گرفته باشند و در سفر روحانی شاهد نتایج عملی باشیم.
قزوینی غرابی درباره همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی میان ایران و عراق خاطرنشان کرد: همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی دو کشور از سالهای گذشته تاکنون در سطح بالایی بوده است، به ویژه در موضوع جنگ عراق با تکفیریهای داعش، شاهد کمکهای قابل توجه جمهوری اسلامی ایران به عراق بودیم.
وی با بیان اینکه البته پس از اعلان شکست داعش توسط دولت عراق، ایران مستشاران نظامی خود را از عراق خارج کرد و عملا این موضوع ارتباطی با روی کار آمدن عادل عبدالمهدی نداشته است، ابراز داشت: قطعا به دلیل شرایط حساس منطقه همکاریهای امنیتی دو کشور ادامه خواهد داشت.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: تمرکز عراق در این مرحله بر روی بازسازی، میتواند مناسبات دو کشور را روی حوزه اقتصاد متمرکز کند.
قزوینی غرابی درباره فشارهای امریکا به عراق علیه ایران و نقش بغداد دوره اعمال مجدد تحریمهای واشنگتن علیه تهران بیان کرد: عراق میتواند به مثابه ریههای تنفسی ایران در منطقه و جهان عمل کند. این موضوع البته ارتباط محکمی با برنامهریزیها و توافقات دو کشور میتواند داشته باشد. امریکاییها تلاش میکنند چنین اتفاقی نیفتد. به ویژه که عراق هنوز مقومهای اساسی برای اتکا بر روی خود را ندارد و ایالات متحده همچنان قدرت بالایی در تصمیمسازی در عراق دارد.
این کارشناس مسائل عراق درباره معافیتهای موقت امریکا به عراق برای تداوم همکاری اقتصادی با ایران یادآور شد: تاکنون برای دو دوره ۴۵ روزه و ۹۰ روزه، معافیتهای عراق از واردات انرژی ایران تمدید شده است و در حال حاضر، دوره ۹۰ روزه نیز تا چند روز آینده به پایان میرسد.
قزوینی غرابی با بیان اینکه عراق هنوز توان خودکفایی از واردات گاز و برق از ایران را ندارد و هنوز مشخص نیست که آمریکا با پایان این معافیت ۹۰ روزه چه اقدامی اتخاذ کند، عنوان کرد: تمدید نشدن این معافیتها یا دائمی نشدن آن شرایط را برای ایران و عراق سخت خواهد کرد.