با افزایش تعرفه های آمریکا بر روی کالاهای وارداتی از چین و تهدیدهای روزافزون دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا علیه این کشور، مناسبات طرفین به سمت یک بحران تمام عیار به پیش می رود.
به گزارش آژانس اخبار نفت و سیاست، ترامپ در تازه ترین توئیت خود به چین هشدار داده است که هرچه زودتر با دولت فعلی آمریکا توافق نهایی تجاری را امضا کند در غیر این صورت اگر دور بعدی رییس جمهور شود شرایط به مراتب سخت تری برای پکن رقم خواهد زد.
از دیدگاه رییس جمهوری آمریکا تلاش چین این است که با طفره رفتن از پذیرفتن شرایط و مفاد توافق و طولانی تر کردن زمان مذاکرات، وقت کشی کند تا اینکه یک رییس جمهور دمکرات در آمریکا به قدرت برسد.
ترامپ خاطرنشان کرده است که احتمالا چین با افزایش تعرفه ها و در گفت و گوهای اخیر ضربات سنگینی را متحمل شده است و می خواهد یک رییس جمهوری ضعیف از دمکرات ها قدرت را در اختیار بگیرد.
او به چین هشدار داده است که هرچه زودتر به یک توافق دست یابد اگرچه ترامپ تاکید دارد که عاشق تعرفه های بزرگ است.
ترامپ روز جمعه گذشته اعلام کرد که تعرفه 10 درصدی روی 200 میلیارد دلار کالای وارداتی از چین را به 25 درصد افزایش داده است و برای 325 میلیارد دلار دیگر از کالاهای چینی وارداتی نیز تعرفه 25 درصدی را مورد بررسی قرار داده است.
رییس جمهوری آمریکا در روزهای اخیر بارها چین را متهم کرده که از تعهدات قبلی که داده عدول کرده و مذاکرات را بیهوده طولانی تر نموده است و برای همین سزاوار افزایش تعرفه ها بوده است اتهامی که چین رد می کند.
'تون جیا دونگ' استاد دانشگاه نن کای در شهر تیان جین در شمال چین می گوید: اقداماتی چون افزودن بر تعرفه ها ازسوی ترامپ یک شمشیر دولبه است که هر دو طرف را زخمی می کند.
وی افزود: آمریکا باید بداند که زمان تغییر کرده است چین دیگر مانند گذشته به کالاها و تولیدات راهبردی آمریکا وابستگی فراوانی ندارد و در داخل آمریکا هم طبیعتا شهروندان و بازرگانان با سیاست های ترامپ سازگاری نشان نخواهند داد.
برای نمونه جو بایدن نامزد دمکرات ریاست جمهوری آمریکا در تازه ترین اظهاراتش در آیووا آمریکا گفت که برخی می گویند چین می خواهد نهار ما را بخورد یا اینکه رقیب ما است اصلا اینطور نیست.
البته این اظهارات از سوی دمکرات ها و ترامپ تقبیح شد رییس جمهور آمریکا او را یک فرد ضعیف برای رهبری آمریکا خواند و گفت که اینطوری می شود که چینی ها برای گفت و گو با بایدن علاقه نشان می دهند.
چین به هر صورت حتی اکنون هم توانسته است بین بازرگانان و سیاستمداران آمریکایی اختلاف بیندازد نمونه اظهارات اخیر بایدن و ترامپ نشان می دهد که دو دستگی در دولت و جامعه آمریکا درباره برخورد با چین وجود دارد.
بازرگانان آمریکایی هم دو دسته اند برخی از افزایش تعرفه های آمریکا حمایت کرده اند و برخی گفته اند که تعرفه های متقابل چین روی محصولات وارداتی کشاورزان آمریکایی مشکلات زیادی برای آنان پدید آورده است.
به هر صورت به نظر می رسد شرایط برای هر دو کشور بحرانی تر از هر زمانی است بخصوص آنکه مسایل و مناقشات تجاری آنها با منازعات دریای جنوبی، تایوان و کره شمالی نیز گره خورده است و حضور ناوهای آمریکایی درمنطقه تنگه تایوان و دریای جنوبی و افزایش فروش های تسلیحاتی اش به تایپه چین را بدجوری عصبانی کرده است.
آنچه برآیند شرایط بحرانی روابط است اینکه شاید آنطور هم که ترامپ تصور می کند افزایش تعرفه ها 100 درصد به نفع آمریکا نباشد و جنگ تجاری اقتصاد آن کشور را نیز هدف قرار دهد.
منبع: ایرنا